TV13 élő adás

Tízéves jubileumi ünnepség keretében szeptember 27-én átadták a közelmúltban négyszázmillió forintért megfiatalított Minimanó Bölcsőde és Ákombákom Tagóvoda játszóudvarait, melyek, csakúgy mint maguk az intézmények, megfelelnek a mai kor elvárásainak.


A kicsinyek műsorával kezdődött szeptember 27-én délelőtt a Visegrádi közben található, egyaránt 2010-ben átadott Minimanó Bölcsőde és az Ákombákom Tagóvoda tízéves jubileumi ünnepsége, amely egyben az idén nyáron minden tekintetben megújított intézményudvarok, valamint az ugyancsak megfiatalított tetőkert hivatalos átadása volt. A rekonstrukció során a régieket korszerű gumiburkolatokra cserélték, új játszóeszközöket telepítettek mindkét udvarra, emellett kiépítették az automata öntözőrendszert és megoldódott a csapadékvíz elvezetése is.

A minősítését tekintve zöldóvoda udvarára közlekedési parkot és műfüves focipályát építettek és két párakaput is telepítettek. A kicsinyek részére mezítlábas ösvényt, valamint ágyásokat is kialakítottak. Az udvarfiatalítás mellett elvégezték a 733 négyzetméter alapterületű extenzív zöldtető felújítását is, amely új szigetelést, esővízelvezetést és villámvédelmet kapott. A bölcsőde udvarának tereprendezése, a játszószerek cseréje mellett esésvédő felületeket is kialakítottak.

A két beruházásról szóló, veszélyhelyzetben hozott polgármesteri határozatot még az év elején írta alá dr. Tóth József polgármester. A fejlesztésekre összesen csaknem négyszázmillió forintot fordított az önkormányzat. A polgármester az átadón emlékeztetett arra, a járványhelyzetben az Ákombákom volt a kijelölt ügyeletes tagóvoda (majd később a Futár Tagóvoda is), a munkatársak ezt a különleges feladatot különleges összefogással oldották meg, áldozatkész munkájukért köszönet illeti őket.

A pedagógiai szempontból „egymásra épülő” két intézményben összesen 131 gyermeket tudnak ellátni (56 férőhelyes bölcsőde, 75 férőhelyes óvoda), jelenleg 106 óvodás és bölcsődés jár a Visegrádi közbe, róluk összesen 26 munkatárs (pedagógus és a nevelő-oktató munkát segítő dolgozó) gondoskodik. Teljesült a megnyitáskori cél, azaz a bölcsődések egy már jól megszokott környezetben, ugyanott „léphetnek feljebb”, és lesznek óvodások. „Mindehhez igazi családbarát hangulat és környezet adja a biztos hátteret; az udvarfelújítás pedig hozzájárul a gyermekek harmonikus neveléséhez elengedhetetlen mozgáskultúra fejlesztéséhez, személyiségük fejlődéséhez” – fogalmazott dr. Tóth József. Az önkormányzat ennek tudatában az elmúlt 12 évben tízmilliárd forintot költött óvodafelújításra, míg az elmúlt hét évben további kétmilliárdot a gyermekintézmények udvarrekonstrukciójára. A Minimanó és az Ákombákom játszóudvaraival, speciális, jól felszerelt helyiségeivel, pedagógiai programjával megfelel a mai kor elvárásainak.

A rekonstrukciók a pandémia idején sem álltak le, noha a kerületnek a kormányzati elvonások és a többletkiadások miatt 2020-ban négymilliárdos, idén pedig további hét-nyolcmilliárdos hiányt jelent a járványkezelés. A már javában készülő 2022-es költségvetés is tartalmazni fog hasonló fejlesztéseket (például a Kárpát utcai óvoda udvarfelújítását), remélve, hogy újabb, drasztikus elvonások nem akasztják meg e tervek maradéktalan végrehajtását.


K. A. I.

Ákombákom varázslat

2021. Október 13.

Rekonstrukció Tízéves jubileum új udvarokkal