TV13 élő adás

Június harmadik hetére teljesen elkészült a Béke téri főgyűjtőcsatorna bővítése, mintegy fél évvel a vállalt határidő előtt. Ennek egyik pozitív következménye, hogy ismét járható a Béke utca, a Petneházy utca, valamint a Frangepán utca, a Béke térnél pedig ismét lehetséges a jobbra kanyarodás. Ez az autósoktól nagyobb figyelmet követel, hiszen immár nem az elmúlt egy évben megszokott, ideiglenes forgalmi rend szerint lehet közlekedni.


A csatorna bővítése mellett egyébként megújultak az említett utcák útburkolatai is, de a beruházás legfontosabb hozadéka, hogy a jövőben megszűnnek a nagyobb esőzések utáni, a Béke tér környékét elárasztó drasztikus, özönvízszerű áradások.


A 2020 szeptemberében indult beruházásról legutóbb idén március végén adtunk hírt, amikor is fontos állomásához érkezett a kivitelezés: a szakemberek a Béke téri aknából kiemelték a vezetéksajtoláshoz használt fúrópajzsot, ezzel pedig lezárult a mintegy 1,2 kilométeres, 1,6 méter belső átmérőjű új főcsatorna építése. A fejlesztés persze akkor még nem ér véget, hiszen folyamatosan zajlottak a kapcsolódó munkálatok, például a mellékbekötések, a víznyelők és aknák be- és kiépítése. A beruházás részeként megtörténtek a víz-, a távhő- és a gázvezeték-kiváltások, valamint az Angyalföldi Szivattyútelep szükséges gépészeti átalakításai. A nettó mintegy 3,6 milliárd forintos összköltségű rekonstrukció befejezését eredetileg idén év végére, de legkésőbb 2022 első negyedévére ígérték, ám ez rekordidő alatt, már most megtörtént.


A közműbővítés oka a Béke utca vízgyűjtő területének elmúlt években tapasztalt túlterhelődése. Mivel az utóbbi években jelentős lakásfejlesztések jöttek létre a környéken, a geodéziailag mélyfekvésű Béke tér vízgyűjtőterülete pedig jelentős, így az egyesített rendszerű (a csapadék- és szennyvizet egyszerre elvezető) gyűjtőcsatorna hálózata az utóbbi években képtelen volt megbirkózni a túlzott terheléssel, a környéken gyakran keletkeztek komoly elöntések.


Ami a nyomvonalat illeti, az új közmű a Béke utcai, meglévő főgyűjtővel párhuzamosan fut a Béke tér és a Rozsnyai utca között, és a Vasas-pályánál, a benzinkút mögött „fut bele” a Rozsnyai utcai 2300-3100 milliméteres befogadó főgyűjtőbe, a Rákosvölgyi Északi és Déli főgyűjtők csatlakozása elé. Jóllehet az új csatorna nyomvonala túlnyomó részben úgynevezett feltárás nélküli technológiával készült, bizonyos mennyiségű útburkolatbontás (forgalmirend-változás) elkerülhetetlen volt a kivitelezés során.


Munkatársunktól

Új élet – árvizek nélkül

2021. július 1.

Fejlesztés Befejeződött a Béke utcai főgyűjtő rekonstrukciója