TV13 élő adás

Több mint hatvan esztendeje gyakorolja az orvosi hivatást, ebből negyven évig körzeti, illetve háziorvosként szolgálta kerületünket a nemrégiben Ember az emberért díjjal kitüntetett dr. Antoni Pál csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos. Mi több, most, nyolcvanhét évesen is tevékeny: ifjúsági orvosként három iskola tanulóit istápolja.

 Az orvosi egyetemig vezető útja tele volt kihívásokkal. Kilenc éves volt, mikor 1943-ban az angolok lebombázták az Aszódi úti házakat, köztük azt is, amiben szüleivel és három testvérével laktak. Egy évvel később elvesztette a légelhárításnál szolgálatot teljesítő édesapját, majd megsemmisült az az Üllői úti lakóház is, amiben az ostromot átvészelték. Akkor a katolikus egyház gyermekmentő szolgálata vette szárnyai alá a hadiárvákat. Így töltött lényegében kiscselédként több mint egy évet egy poros szabolcsi faluban, majd Balatonberénybe került, amit akkor megváltásnak érzett.

 Aztán 1946-ban a Gyermekvédő Liga révén Balatonlellén járta ki az ötödik osztályt. Majd Dunaalmás és Kunszentmárton következett, az utóbbiban fejezte be az általánost. Középiskolának a mezőtúrit jelölték ki számára, mert ott kollégium is volt. Itt érettségizett, de a folytatást egy szerencsés véletlennek köszönheti. Egyéb felsőoktatási intézmények mellett a Debreceni Orvostudományi Egyetemről is jöttek az iskolába, hogy megismertessék a végzősökkel a továbbtanulási lehetőségeket. Így jutott el a felvételire, és mivel a kémia mindig is erőssége volt, sikerrel vette az akadályt. 1964-ben kapta meg a diplomát.

 A gyermekgyógyászattal az egyetemi évek alatt szakkörben kezdődött a kapcsolata. Így került aztán friss orvosként az egyetem gyermekgyógyászatára, ahol négy évet töltött.  Közben megismerkedett majdani feleségével, és a szakorvosi képesítés megszerzése után feljöttek a fővárosba. Itt először két esztendeig a János Kórházban dolgozott. Pályája elején kapta meg első kitüntetését egy, az orvosi hetilapban közölt, a megkínzott gyerek szindrómáról szóló cikkéért.

 Kerületünkben egy kollégáját helyettesítette rendszeresen, akkor jutott arra az elhatározásra, hogy itt szeretne elhelyezkedni. Így került a Madarász Kórház rendelőjébe, illetve két év után a Gyöngyösi út 29. szám alatti körzeti gyermekorvosi rendelőbe, ahol negyven évig dolgozott. Szakértelmével és emberséges hozzáállásával kivívta a kis betegek és szüleik megbecsülését, szeretetét. Úgy ismerték, mint akinek kisujjában van a szakma, és szinte ránézésre tudja, mi a baj a gyerekkel.

 Ma is minden hétköznap délelőtt a rendelőben találja: a Bánki Donát és a Katona József középiskola, valamint a Prizma általános iskola ifjúsági orvosa.


Csop Veronika

Emberséges szakértelem

2021. június 23.

Dr. Antoni Pál gyermekorvos Akinek kisujjában van a szakma