TV13 élő adás

A XIII. kerületben idén május 10-18. között lesz a lakossági lomtalanítás; a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) akciójához kapcsolódóan pedig a helyi önkormányzat veszélyeshulladék-gyűjtést szervez május 15-én a városrész hét helyszínén.


Az FKF a kerületen belül is eltérő időpontban szállítja el – külön díjazás nélkül – a háztartásokban keletkező nagydarabos hulladékot. A lomtalanítási időpontokat a társaság az önkormányzattal egyeztetve határozta meg, a munkaszüneti napok figyelembevételével. Mivel a kerületet az FKF hét körzetre (és időpontra) bontotta, így koncentráltan, egy-egy nap alatt elszállítja el a lomokat.


Ez idén is kizárólag a kihelyezés utáni napon történik. A lomok kikészítésének pontos időpontjáról és módjáról az FKF külön értesítőben, előzetesen tájékoztatja az érintetteket. Újdonság, hogy a lakosság megnézheti a lakcímére vonatkozó pontos lomkikészítési dátumot a társaság honlapján (www.fkf.hu) közzétett lomtalanítási térképen is, melyet cikkünkhöz mi is mellékeltünk.


Lomtalanítás alkalmával kizárólag a háztartásban feleslegessé vált nagydarabos lom (például elhasználódott bútorok, ágybetétek, szőnyegek stb.) helyezhető ki. Továbbra is tilos például a háztartási (kommunális) hulladék, szelektíven gyűjthető csomagolási hulladék (papír, műanyag, fém, üveg), elektromos és elektronikai hulladék, építési és bontási törmelék (fürdőkád, csempe, használt nyílászárók stb.), sitt, föld, síküveg, textil, ipari vagy szolgáltatási tevékenységből származó, valamint a veszélyes hulladék kihelyezése.


Az FKF kéri a lakosokat, hogy a lomot a lakóház előtti, a hulladékgyűjtő-járműveikkel jól megközelíthető közterületre helyezzék ki és ne a parkoló autók mögé, vagy zöldterületre, az adott körzetre vonatkozó kikészítés napján, 18 óra után. A veszélyes hulladék leadására idéntől az FKF budapesti hulladékudvaraiban van lehetőség. Ezek adatai ugyancsak elérhetők az FKF honlapján.


Büntetendő a „lomizás”


A lom az utcára történő kihelyezéssel a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordinációs és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV Zrt.) tulajdonába kerül, így vagyon elleni szabálysértést, illetve bűncselekményt követ el az, aki elvisz belőle. A lomtalanításra vonatkozó szabályok betartását a hatóság (helyi közterület-felügyelet, kerületi jegyző) ellenőrizheti, szankcionálhatja. A közterület-szennyezési szabálysértés büntetése 150 ezer forintig terjedhet.

*

Kerületi veszélyeshulladék-gyűjtés


A lomtalanításhoz kapcsolódó kiegészítő szolgáltatásként ingyenes veszélyeshulladék-gyűjtési akciót szervez a XIII. kerület önkormányzat május 15-én, a városrész hét helyszínén.  Az önkormányzat gondoskodik az anyagok környezetbarát kezeléséről és megsemmisítéséről. Leadhatók elektromos és elektronikai hulladékok (televízió, hűtő, mosógép, háztartási kisgépek, számítógép), savas akkumulátorok, festék- és lakkmaradékok, szerves oldószerek, festékes rongyok, ecsetek, folyékony és szilárd növényvédő szerek, lejárt szavatosságú gyógyszerek, vegyszerek, fáradtolaj, olaj- és légszűrők, olajos rongyok és flakonok, használt sütőzsírok és olajok. Ugyanakkor építési-bontási hulladékot ebben az akcióban sem vesznek át.


Veszélyeshulladék-gyűjtő helyszínek


Térképen a tájtisztítás

2021. május 7.

Lomtalanítás A kerület veszélyeshulladék-gyűjtést szervez