TV13 élő adás

Kerületünk egyik legnagyobb civil szervezete az Angyalföldért Egyesület tavaly ünnepelte harmincadik születésnapját. Sajnos az ünnepi esztendő a járvány miatt nem a terveknek megfelelően alakult. Ráadásul szeptemberben lemondott Nagy János elnök, és félő volt, hogy vezető híján megszűnhet a nagy múltú szervezet.


 A helyzetet Ecseghy Ágnes (képünkön) mentette meg, aki vállalkozott az elnöki teendők ellátására. Hivatalos megválasztása a járvány miatt késik, hiszen ehhez közgyűlést kell összehívni. Ha minden jól megy, erre hamarosan sor kerülhet. Ágnes sok szép tervvel és újítási elképzeléssel mindenesetre már nekilátott a munkának.

Több mint negyven éve lakik kerületünkben. 1984-ben végezte el az Államigazgatási Főiskolát, és még abban az évben a XIII. Kerületi Tanácsnál kezdett el dolgozni. 1994 és ’98 között önkormányzati képviselő volt, az Egészségügyi- és Szociális Bizottság elnökeként irányította ezt a területet. Büszke arra, hogy azokban az években nyitották meg az Angyalföldi Szociális Egyesület első boltjait. Később dolgozott a IX. kerületi Polgármesteri, majd a Főpolgármesteri Hivatalnál is. 2014 óta társasházak kezelésével foglalkozik, mellette ingatlanforgalmazással, pénzügyi tanácsadással támogatja ügyfeleit.

2014-re datálódik az Angyalföldért Egyesülettel való kapcsolata is. Egy angol társalgási csoportba kapcsolódott be, és mint mondja, ennek köszönhetően ma már nem ijed meg, ha az utcán angolul szólnak hozzá. Mindig is szerette a kihívásokat. Így mikor felmerült, hogy elnök híján megszűnhet az egyesület, elvállalta a feladatot. Mindent elölről kellett kezdenie, hiszen sok tagot nem ismer még, és nem volt rálátása az egyesület gazdasági helyzetére sem.

Először a klubvezetőket kereste meg telefonon, hogy egyeztesse velük az idei évi terveket, az anyagi igényeket. Ezek alapján sikerült elkészíteni és beadni az önkormányzati pályázatot. A kapcsolattartást nehezíti, hogy a tagok nagy része nem használja a számítógépet, az internetet. De eddig azok e-mail címei sem voltak nyilvántartva, akik ilyen módon elérhetőek lennének. Pedig vannak olyan klubfoglalkozások, mint például a nagyon népszerű meridián torna, amelyek zoomon keresztül kiválóan tudnának működni.

Az elnökségi tagokkal folyamatosan találkoznak, hiszen járvány ide vagy oda, az élet nem állhat meg: a könyvelésre szükség van, a számlákat folyamatosan fizetni kell, az aktuális döntéseket meg kell hozni. A jövőre nézve Ecseghy Ágnes célja az, hogy a most körülbelül másfélszáz, nagyrészt nyugdíjas tag mindennapi életét szebbé, mozgalmasabbá tegyék, és olyan, az érdeklődési körüknek megfelelő klubfoglalkozásokat kínáljanak számukra, amelyek biztosítják mentális és fizikai frissességük megőrzését.

Szeretné elérni, hogy a tagok döntő többsége használja az internetet, és csatlakozzon az egyesület facebook csoportjához, hogy folyamatosan eljussanak hozzájuk a friss hírek, információk. Ehhez szemléletváltásra is szükség van.    Fontosnak találja az utánpótlás biztosítását tagtoborzással és fiatalítással. Jó lenne, ha a negyvenes-ötvenes korosztályból is többen csatlakoznának.

Az egyesület gazdasági helyzetét illetően is változásban gondolkodik. A mostani tagdíjak még a rezsire sem nyújtanak fedezetet. Az önkormányzat támogatása nélkül létezni sem tudnának. Ezért bővíteni szeretné a támogatói kört, bevonva ebbe kerületi cégeket is. További cél megteremteni a lehetőségét, hogy számukra is felajánlható legyen az SZJA egy százaléka. Megjegyzi, hogy az egyesületnek nincs fizetett alkalmazottja, az elnökség és a klubvezetők is térítésmentesen dolgoznak, csupán a meghívott vendég előadóknak szoktak tiszteletdíjat fizetni.

Ami pedig a közeljövőt illeti, úgy látja, a tagok már nagyon várják a nyitást, ki vannak éhezve a találkozásra és a programokra. Ezért az elkészült programtervezetben rövid nyári szünet szerepel. A nyitás pontos idejét még nem lehet tudni.

Először szabadidős programokon találkoznának. Tervezik a Füvészkert, a Parlament, a Nemzeti Múzeum meglátogatását, illetve egy kirándulást Székesfehérvárra. Indulna a Városvédő Klub, amelynek egyik célja kerületünk építészeti és kulturális értékeinek felfedezése, bemutatása. Igény mutatkozik egy női beszélgetős klubra is. Egyebek mellett téma lenne, mit gondolnak a tagok az egyesület jövőjéről, milyen programokkal tennék változatosabbá a klubéletet.


                                          Csop Veronika   

Elnökválasztás előtt az Angyalföldért Egyesület

2021. május 7.