TV13
médiaajánlat
letölthető innen
tv13-mediaajanlat-2019.pdf
TV13
műsorstruktúra
musorstruktura2018.pdf
Élő adás
TV13 élő adás
vissza…
Back (history)

Közeleg a karácsony, az év talán legszebb ünnepe. Az örömteli készülődés azonban egyúttal teher és nagy izgalom is. Be kell szereznünk mindent, ami az ünnepi asztalhoz szükséges, ki kell találnunk, kinek milyen ajándékkal szerezhetünk örömet, és persze mindezeket meg kell vásárolni, el kell készíteni.

A munkából a férfiak is kiveszik a részüket, ők cipelik haza és teszik a helyére a karácsonyfát, olykor besegítenek a vásárlásba és megfőznek egy-egy ünnepi étket. De akárhogy is szépítjük, a tervezés és szervezés meg a munka dandárja többnyire a nőkre, a családanyákra hárul. Ők azok, akik a legnagyobb adagot kapják a szorongásból és a stresszből.

Mindannyian tudjuk, hogy nem elsősorban az ajándék értéke a mérce. Fontosabb, hogy szeretettel adjunk, és örömmel kapjunk. A vásárlási láz mégis elkap majd mindnyájunkat. Persze a kereskedőknek semmi se drága: már november elején bekapcsolták a karácsonyi fényeket, ünnepi díszbe öltöztették az üzleteket. Tessék, kedves vevők, van minden, csak ki kell nyitni a pénztárcákat.

Azt gondolnánk, nem lehet elég korán elkezdeni a készülődést, tehát ez nem baj. A szakemberek szerint azonban nagyon is az, mert nem lehet valamire másfél hónapig intenzíven készülni. Az persze nem „ellenjavallt”, hogy ha év közben meglátunk valamit, amivel örömet tudunk okozni, már akkor beszerezzük. Közhelynek tűnhet, mégis igaz: a magunk készítette ajándékkal olyan pluszt adunk, amit biztosan szívesen fogadnak. Jó, ha ezt már kicsi korban megérzik a gyerekek. Készítsük velük együtt a nagyszülők ajándékát, ami lehet „csak” egy rajz, vagy egy bekeretezett fénykép. A közös csomagolás is a készülődés része.

A versenyszellem a kereskedelemből már a – főleg gyerekes – családokra is átterjedt: ki ad több, nagyobb, drágább ajándékot a kicsiknek. Pedig így sem biztos a siker. Jobban tesszük, ha figyeljük, mit szeretne, minek örülne igazán. Ha ez egy drágább dolog, akkor akár a rokonokkal, nagyszülőkkel összefogva közösen is megvehetjük.

Az ajándéknak része a csomagolás, ennek kibontása – különösen a kicsinyek számára – nagyon fontos momentuma az ünnepnek. Ha a gyerek nem kér segítséget, semmiképp ne vegyük el tőle a kicsomagolás izgalmát. Aztán pedig hagyjunk időt, hogy kiélvezzék a kapott játékokat. Ne rángassuk el a kisvonat mellől, még a vacsora kedvéért sem, ezúttal ezzel várhatunk kicsit. A karácsony különleges nap, ilyenkor nem kell mindenáron nyolckor ágyba parancsolni a gyereket, hacsak nem látjuk rajta, hogy nagyon fáradt.


Csop V.

Örömteli izgalom

2018. december 17., hétfő 12:45

Karácsony Ünnepvárás tenni- és vennivalókkal