Hírek Hírnök
ÉLŐ ADÁS
TV13 műsorok

Rák Kati tele van energiával. Ugyan a híradások manapság inkább lá-nyai nemzetközi modell-karrierjéről szólnak, a színésznő mégsem lazít: nemcsak anyaként igyekszik helyt állni, de szakmájában is újabb és újabb ötletekkel rukkol elő.

 

– A női lapokban mostanában sokat lehet olvasni a lányairól, akik Párizsban si-keres modellek. Arról azonban kevesebbet hallani, hogyan érzi magát Rák Kati?

– Több éve részt veszek egy karitatív szervezet munkájában, így karácsony táján mindig rájövök, hogy nehéz élethelyzeteimben is könnyű dolgom van tulaj-donképpen. A nehézségeimet pusztán az okozza, hogy a színházi és filmes világ nagyon megváltozott, nehezebb érvényesülni. Régebben a televízió, a rádió au-lájában zajlott a művészélet, ott volt mindenki, aki számít. Sajnos ma már nin-csenek ilyen fórumok, kevés a szakmai lehetőség, bárkiről hamar elfeledkeznek. Igyekszem, hogy ez ne történjen meg. Tele vagyok ötletekkel, nem várom, hogy rám találjanak a dolgok, hanem keresem a lehetőségeket.

– Mondana egy példát?

– Így született meg a hangos mesekönyvem, a „Rák Kati meséi” és a Hálózat TV-ben a másfél éven át futó meseműsorom is. Egyszerűen bekopogtattam az ötletemmel az igazgatónőhöz. Külön örülök annak, hogy a lemezen olyan hang-szereket is bemutathatok gyerekeknek, amiket nemhogy ők, de talán a szüleik sem ismernek már. Például a tárogatóról sokan nem tudják, hogy nem „tárogat-ni” kell, hanem fújni…

– Az Ihos Józseffel közös, humoros szituációkon alapuló televíziós sorozat ho-gyan jött létre?

– Tavaly három hónapot a lányaimnál töltöttem Párizsban. A kinti televízióban láttam több olyan sorozatot, ami a negyvenes-ötvenes korosztály életéről szólt. Így jött az ötlet, hogy készítsünk itthon is egy sorozatot, ami arról szól, hogyan lehet 20-30 év után is szeretettel megmaradni egy házasságban. Nem volt előre megírt szövegkönyv, végig improvizáltunk, a saját lakásomban forgattuk, a saját ruháim voltak a jelmezek… Rengeteg munkát fektettünk bele, de megérte, mert egy szerethető és jó humorú műsor jött létre, aminek már tárgyalunk a folyta-tásáról.

– Számos énekes felkérést kap ma is, egyik nagy sikere a Margitsziget Ró-zsái…

– Kevesen tudják, de ez a dal épp itt született, a Szent István parkban, ahol most beszélgetünk! Varga Lőrinc itt írta a szövegét, Kárpáti Ferenc szerezte a zenét. Én tulajdonképpen Tahi Tóth Lacinak köszönhetem ezt a dalt, akinek a saját lemezén is szerepel. Egyszer közösen léptünk fel egy színdarabban, akkor ismerkedtem meg Lőrinccel. Szeretem ezt a dalt. Amikor Saci elutazik Párizsba, számomra mindig fájó hónapok következnek. A dal úgy kezdődik: „Bárhova mész is a világon, van egy sziget…” Ilyenkor mindig Sacikámra gondolok…

– Más kötődése is van a kerülethez?

– Itt születtem. A közelmúltban el kellett kérnem a keresztlevelemet a temp-lomban, ahol kereszteltek. Évszázadokat átívelő, misztikus érzés kerített hatal-mába, amikor a kedvemért kinyitották azt a hatalmas, régi tintával teleírt köny-vet.

 

Bárd Noémi Polli

vissza…
Back (history)

Dalötlet a Szent István parkban

2013. február 26., kedd 10:05

Rák Kati margitszigeti rózsái